понеделник, март 24, 2008

Може да има втора Земя около най-близката звезда до нас


Алфа Кентавър (в ляво от средата) изглежда като една точка, но всъщност е тройна звездна система.
Заслуги: Claus Madsen/ESO

Екзопланета от земен тип може да се намира в най-близката звездна система до нас - Алфа Кентавър. Тя е тройна система - Кентавър А, Кентавър Б и червеното джудже Проксима Кентавър. Астрономите смятат, че в орбита около Алфа Кентавър А може да има втора Земя и ако е така до няколко години ще бъде открита.

Алфа Кентавър е най-близкия "свят" до нашата собствена Слънева Система и се намира на малко над 4 светлинни години (около 41,5 х 1012км.) Две от трите звезди Кентавър А и Б съдържат тежки елементи, които са характеристика на звезди родени с протопланетарни дискове (от тях се раждат планетите).

Според компютърни симулации на астрономи от Университета Калифорния около една от двете или и двете звезди трябва да има поне една земна планета. Освен това симулациите показват, че такава планета може да се намира в екосферата на звездата (зона, където може да съществува живот).

Намирането на тези планети може да отнеме доста време, но не изисква никакви нови техники. Учените предлагат да се използва метода на Радиалната Скорост, при който се следи за малки поклащания на звездата в следствие на гравитационното поле на малка орбитираща планета.

Чрез този метод са открити повечето от 228-те познати екзопланети. До сега обаче той е открил главно големи горещи планети от тип "Юпитер", защото се забелязват по-лесно заради по-големите поклащания на звездата.

Сега астрономите се надяват да открият малка земна планета, чрез същият метод с още по-точни измервания.

Greg Laughlin от калифорнийския университет смята, че Алфа Кентавър Б е особено подходящ кандидат за този метод на търсене, защото е доста спокойна. Атмосферите на повечето звезди имат по-бурни "изблици", които биха скрили едно толкова леко поклащане, каквото би предизвикала една малка земна планета.
Също така заради близостта си до Земята, Кентавър Б е изключително ярка, което означава, че астрономите могат бързо да правят точни измервания на спектъра на светлината й.

Все пак изследователите смятат, че ще им трябват поне няколко години следене на системата Алфа Кентавър, за да изключат случайните грешки и да отчетат истинско трепване. Едно такова е със скорост от едва 10см/сек.

Laughlin и екипът му ще започне да следи системата Алфа Кентавър през Май, използвайки 1,5-метров телескоп в американската обсерватория Cerro Tololo в Чили.

Няма коментари: