четвъртък, март 06, 2008

Спицър в търсене на диаманти

Макар и рядкост на Земята, диамантите явно са нещо често срещано в космоса и според учените от изследователския център на NASA в Moffett Field, Калифорния, супер-чувствителната инфрачервена камера на космическия телескоп Спицър може много лесно да ги открива.
Чрез компютърни симулации учените могат да откриват диаманти с размер един нанометър (25 000 пъти по-малко от песъчинка). Според тях това може да помогне за разбиране на формирането на въглеродни молекули в космоса, които са основите на живота.
Учените започнали да търсят диаманти в космоса, след като през 80-те години били открити малки количества диамант в метеорити, паднали на Земята. Изчисленията показват, че 1 грам прах и газ от космически облак може да съдържа до 10 000 трилиона нанодиаманта!
Спектрометъра на Спицър може да открива диаманти, които се намират пред дадена гореща звезда с голяма енергия. Излъчваната от диамантите инфрачервена светлина е с дължина на вълната 3,4-3,5 микрона и 6-10 микрона.
Голямата мистерия е как точно са се формирали диаманти в космоса.
На Земята те се формират дълбоко под повърхността при огромно налягане и високи температури, а в космоса се намират в прахови облаци с ниско налягане и температура под -240 градуса по Целзий.

Няма коментари: