събота, март 22, 2008

ATV Жул Верн се подготвя за скачване с МКС


Автоматичният Транспортен Кораб (ATV) - Жул Верн - се подготвя за скачване с Международната Космическа Станция (МКС).
Сега корабът е в орбита за "паркиране" от 2000м. пред МКС. Сега ще последват 2 демонстрации, като Жул Верн ще се доближава все повече и самото скачване е запланувано за 3. Април.

Скачването ще е невъобразимо предизвикателство и успеха му зависи изцяло от добрата координация в наземния екип и отлично познаване на кораба и автоматичните му навигационни системи.

"Корабът функционира перфектно за сега, екипът е добре обучен и с нетърпение чакаме първият опит за скачване на 3. Април. Няма да е лека задача, но след успешното излитане, първа фаза в ниска орбита и заставане в орбита за паркиране, екипът набра увереност в себе си и в Жул Верн също.", казва Alberto Novelli, ръководител на Контролния Център на ATV проекта в Тулуза, Франция.

Автоматичното Маневриране за Избягване на Сблъсъци беше тествано успешно на 14. Марти, след като Жул Верн излетя. Останалите невъобразимо сложни системи за автоматично скачване ще бъдат тествани в 2 Демонстраии, съответно на 29. и 31. Март.

По време на първата Демонстрация ще бъде тествана Системата за Навигация и Насочване. Целта на теста е да се покаже, че ATV успешно може да маневрира използвайки GPS сателити. Корабът, управляван от Контролния Център във Франция, ще застане маневрирайки в орбита на 3500м., зад МКС и на същата надморска височина.

На втората Демонстрация ще се тестват Сензорите с Близък Обхват и отново навигационната система. По време на този тест Жул Верн ще се доближи на 12м. от шлюза за скачване на руския сервизен модул Звезда на МКС и после отново ще се отдалечи.

Самото скачване ще започне на 3. Април в 13:44ч. българско време. Жул Верн ще тръгне от разстояние 250м. от МКС и когато се доближи до руския модул, използвайки изключително сложните си компютри с видеонаблюдение, скоростта му ще е едва 7см/сек.

Преди самото скачване, ATV контролния център ще иска разрешение от Руския Контролен Център в Москва.

Няма коментари: