събота, март 29, 2008

Най-големият метеоритен сблъсък във Великобритания

Учените от британските университети Aberdeen и Oxford откриха доказателство за местонахождението на най-големия метеорит, ударил Британския остров. Те вярват, че голям метеорит е ударил северозападна Шотландия, близо до градчето Улапуул преди около 1,2 милиарда години.

До сега се смяташе, че необичайните земни формации там са образувани от волканична дейност, но учените публикуваха сега в журнала Geology, изследванията си върху слоеве от скалите и смятат, че това е материал изхвърлен при сблъсъка на метеорита. Материалът е разпръснат в радиус 50км.

"Химическия състав на скалите показва характерни признаци за материал от метеорит с високо съдържание на Иридий, който обикновено се намира в много малки количества в някои скали на Земята. Намерихме още доказателства, след като прегледахме скални проби под микроскоп.", казва Кен Амор от Университета Оксфорд.

Идеята за вулканичния произход на кратера винаги е била не особено добра, защото никъде наоколо няма вулканични седименти или вулканични шахти.

От формирането на Слънчевата Система насам, Земята и другите планети често са били бомбардирани от метеорити. Някои от тези удари са били достатъчно големи, за да оставят кратери. На Земята има останки и сведения за 174 кратера.

Кен добавя: "Това е най-впечатляващия метеоритен сблъсък на Британския остров до днес и смятаме, че откритието на сблъсъка може да помогне за разбиране на древни кратери, оформили повърхностите на други планети, като Марс например."

Няма коментари: