сряда, март 19, 2008

Изчезващите пръстени на Сатурн


Аматьори астрономи по целия свят забелязват промяната - пръстените на Сатурн бързо се смаляват до тясна черта. Преди 400 години Галилео, наблюдавайки красивата планета през примитивния си телескоп, също се е чудил на този феномен.
Галилео Галилей открил пръстените на Сатурн през 1610г. и около 1 година по-късно, след като пръстените започнали да се смаляват, той нямал никакво обяснение за това.

Какво всъщност става?

С период от 14-15 години пръстените на Сатурн се завъртат почти изцяло към Земята и тъй като са толкова тънки, през малък телескоп могат изцяло да "изчезнат".
През следващите месеци пръстените ще се смаляват все повече и повече, докато на 4. Септември 2009 напълно изчезнат.

Синьото небе на северното полукълбо на Сатурн, снимка: Касини 2005.

Сега е добро време за наблюдаване на северното полукълбо на Сатурн. През 2005 Касини прелетя над северното полукълбо и откри, че то е синьо като земното небе.
До сега само Касини можеше да се наслаждава на тази гледка, защото пръстените напълно блокираха изгледа към северната част на планетата. "Сега след като пръстените на Сатурн са отворени едва с 8 градуса, най-после можем да наблюдаваме лазурените атмосферни образувания на северното полукълбо. Изглеждат сини дори през моя 10-инчов телескоп", казва Dan Petersen, заснел снимката по-горе.

Галилео така и не е разбрал какво точно представляват пръстените. Не е имал ни най-малка представа, че те са съставени от отломки, вариращи в размер от микроскопичен прах до късове колкото цели къщи. Макар че и днес учените не са абсолютно сигурни за произхода им, имаме някои добри теории, като например сблъсъка на 2 спътника. През примитивният му телескоп в VII век. Галилео е решил, че това не са точно елипсовидни пръстени, ами по-скоро нещо като 2 кръгли "уши" от двете страни на планетата. Все пак благодарение на неговата интуиция, той правилно е заключил, че пръстените ще се "върнат", както и станало след няколко години.

За пръв път Кристиян Хюгенс е предложил през 1660г. теорията, че пръстените на Сатурн се състоят от голям брой малки частици, но неговата идея не е получила много внимание в близките 200г.

Тези дни Сатурн ще е лесен за наблюдение, защото планетата и пълната Луна са горе-долу в една зона от небето. Просто тази вечер потърсете Луната на небосвода и най-ярката точка наоколо ще е Сатурн.

Няма коментари: