вторник, март 25, 2008

Един от марсоходите е застрашен от изключване


Екипът, койтро управлява марсоходите Спирит и Опъртюнити е получил лоша новина. НАСА иска да намали с 40% бюджета на този проект, което ще рече около 4 милиона долара до края на фискална година 2008. От това съкращение на бюджета един от двата марсохода ще трябва да бъде изключен.

Поддръжката на 2та общо възлиза на около 20 милиона долара годишно. Спирит и Опъртюнити са на Марс от 2004 и отдавна преминаха оригиналната си 90-дневна мисия.

Изключването на 1 от двата марсохода ще спести наистина много пари, но ще е за сметка на науката. "Ще прегледаме какви опции имаме... но съм сигурен, че в крайна сметка ще трябва да се прекратят всички научни операции на един от двата марсохода.", казва Стийв Скуайърс от Университета Корнел.

И двата робота са в добро техническо състояние и правят добри открития ежегодно, но Скуайърс предполага, че Спирит е вероятния кандидат за изключване поне за фискалната 2008 година.

Също така екипът на марсоходите е уведомен, че през 2009г. трябва да очакват съкращение с още 8 милиона долара, което ще нанесе още по-голям удар върху научната програма на проекта.

Има и слухове, че НАСА се готви да съкращава бюджета и евентуално да прекрати мисията на oрбитърa "Марс Одисея", който е от 2001 в орбита около Марс.

Няма коментари: