вторник, март 18, 2008

EADS Astrium прави цяла флотилия космически кораби

Европейската компания EADS Astrium, клон на European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), миналата година обяви, че смята да се занимава и с космически туризъм. Сега компанията твърди, че ще се нуждае от 10 нови космически кораба на година, след като цените на билетите почнат да падат под въздействието на конкуренцията. Корабите ще бъдат проектирани за 10 годишен живот.

Според дизайна на космическия кораб-самолет, на борда ще има място за 5 човека, 1 пилот и 4-ма пътници. Ще използва реактивни двигатели за достигане на височина от 12км. и после ще се включва големия си ракетен двигател, който издига самолета до височина малко над 100км. Там ще бъде няколко минути при нулева гравитация, след което каца отново използвайки реактивните си двигатели.

Относно летището Robert Laine, технически шеф на компанията казва: "В Европа най-вероятното място е около средиземно море, защото там небето винаги е синьо и от височина 100км. се виждат планини, бреговата линия и тн."

Laine отбелязва възможността за над-атмосферен транспорт: "След като можем да се изкачваме ежедневно до височина 100км., това ще ни даде мотивация да разработним самолет, който не просто да отива на горе и на долу, но и от тук до другия край на планетата например."

"15 минути след като Ариана 5 излети е над Европа, след 45 минути вече е над Тихия Океан. Най-бързият транспорт е извън атмосферата и това неминуемо е бъдещето."

EADS Astrium има главно участие в разработката на буустърите на Ариана 5 и на Автоматичния Транспортен Кораб (ATV) - Жул Верн.

Няма коментари: