сряда, март 12, 2008

Астрономи и инженери в търсене на ново измерение

Една от причините да се търсят други измерения е изучаването на Нишковата теория.
Съдейки по това, което днес знаем за Вселената или това което си мислим, че знаем, то тя е изградена от 3 измерения за пространството и 1 за времето. Сега обаче учени от Физичния и Компютърния отдел на техникума Вирджиния изследват възможността за допълнително измерение.

"Проучваме идеята Вселената да има още едно незабележимо малко измерение (1 милиардна част от нанометъра) допълнително към четирите познати ни сега.", казва Michael Kavic, студент и също така работещ по проекта. "Цялото допълнително измерение би било в състояние подобно на Вселената по време на Големия Взрив."

Екипът търси малки "първични" черни дупки, излъчващи радио вълни при смъртта си, които могат да бъдат засечени от Земята. Наричат се "първични", защото са формирани за частица от секундата след Големия Взрив.

Вярва се, че черните дупки с времето се изпаряват и се смаляват, губейки маса. Според учените след като черната дупка се смали до размера на допълнителното измерение, тя ще е толкова тънка, че ще се скъса, предизвиквайки експлозия.

Експлозията би могла да създаде радио импулс и с държавно спонсориране техникума Вирджиния подготвя 8-метров радио телескоп, който да търси такива импулси в радиус от 300 светлинни години. Има още един такъв телескоп в юго-западна Северна Каролина, който работи вече от няколко месеца.

Екипът търси всяко необичайно и високо енергийно събитие в космоса, което излъчва радио вълни. Ако такъв пулс бъде засечен от двата телескопа едновременно, значи става въпрос за нещо реално, а не смущение от земен спътник или друга човешка намеса.

А защо изобщо се търсят допълнителни измерения? Една причина е да се изследва Нишковата теория, която гласи, че Вселената е изградена от тънки нишки материя, вибриращи като струните на китара, създавайки различни тонове.

"Нишковата теория се нуждае от допълнителни измерения, за да функционира.", казва Kavic. "Тя предполага минимум 10 измерения, но ние за сега обмисляме възможността за едно допълнително."

Някои теоретици вярват, че LHC (Large Hadron Collider) или Голям Ускорител на Адрони, най-големият ускорител на частици в ЦЕРН, ще може да засече допълнителни измерения. Екипът от Вирджиния се опитва да откривe такива с радио астрономия, много по-прост и ефтин метод. Те смят да продължат търсенето поне 5 години.

"Ако наистина открием 5-то измерение, това ще промени изцяло начина, по който гледаме на пространството и времето", обяснява Kavic. "Би било наистина зашеметяващо откритие!"

Източник: http://www.spacedaily.com/reports/Physicists_And_Engineers_Search_For_New_Dimension_999.html

Няма коментари: