четвъртък, март 06, 2008

Ново марсианско езеро - някога обитаемо?

Учените от Университета Аризона, които проучват HiRISE снимките от Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) откриха никога до сега виждани огромни късове брекча (скали с вградени в строежа им ръбати късове минерали или други видове скали чрез огромен натиск, например сблъсък на метеорит) и вероятно някога подходящо за живот езеро в кратера Холдън (Holden). Образуванията брекча са покрити от седиментен слой.

"Кратерът Холдън съдържа някои от най-добре запазените езерни наслагвания и древна брекча познати на Марс", казва професор Alfred McEwen от планетарната лаборатория на Университета Аризона, "И двете съдържат минерали, които съчетани с течна вода, правят идеални условия за живот. Това би била добра цел за бъдеща мисия на робот, за да се разбере дали Марс е бил подходящ за живот някога."

Кратерът Холдън е формиран в едноименния басейн, който преди удара е бил пресичан от големи канали, отлагащи седименти.
Според спектрометъра (CRISM) на MRO, поне 5% от седиментния слой се сътой от глина с незнаен произход. За капак на всичко над седиментния слой има заоблени скали, ясно показващи някогашна водна активност. Явно първоначалното езеро в кратера е преляло и е наводнило целия Холдън басейн и старите седименти.

"Количеството вода по време на това наводнение е било невъобразимо!", разказва John Grant, "Откъснало е скални блокове с широчина 70-80м. Почти колкото футболно игрище."

Всички тези детайли за кратера Холдън са разкрити благодарение на новите снимки от MRO публикувани в началото на Март.
Това място сега е една от 6 потенциални цели за планирата мисия на NASA до Марс за следващата година.

Още за снимките тук: http://hirise.lpl.arizona.edu/PSP_003077_1530

Няма коментари: