петък, март 28, 2008

Защо има повече материя от антиматерия във Вселената?


Най-нови изследвания, с главно участие на астрономи от Университета Мелбърн, целят да разкрият защо има достатъчно материя във Вселената, че да съществува всичко.
Резултатите са публикувани в престижния журнал Nature.
"Б-мезоните са целта на нашето разследване и са много интересна тематика, защото могат да формират изцяло нов клон на атомната физика", казва проф. Мартин Сейвиър от катедрата по физика на университета, ръководител на експеримента.

Сейвиър разказва, че Б-мезоните (адрони, съставени от кварк и антикварк) съдържат тежки кварки, които могат да бъдат пресъздадени само в супер мощни ускорители на частици. Разпадането им, предлагат добър начин за симулиране на условията при най-първата частица от първата секунда след Големия Взрив, дал начало на Вселената.

"Вселената ни е изградена почти изцяло от материя. Ние сме свикнали с тази идея, но това изцяло противоречи на моделите ни за взаимодействията между маса и енергия. Според тези теории, не би трябвало да има достатъчно маса, за да съществуват звезди, камоли живот."

Според Сейвиър несъответствията между моделите и това, което реално се наблюдава във Вселената, налагат образуването на нов принцип на физиката, който още не е открит.

Професорът заедно с неговите колеги от експеримента Belle, в японския ускорител на частици KEK, са създали голям брой Б-мезони и техните анти частици и са наблюдавали как се разпадат двата вида. Забелязали са малки разлики. Повечето от резултатите се вписват в стандартния модел на атомната физика, но тези малки разлки при разпадането са в противоречие.

"Това са вълнуващи резултати, защото нашият експеримент показва, че е възможно да се образува нов физичен принцип, който да обясни как се е стигнало до там, че Вселената ни да е способна да поддържа живот." - проф. Мартин Сейвиър.

Няма коментари: