петък, март 14, 2008

Може би животът на Земята все пак е дошъл от Космоса


Аминокиселините са основата на живота и са открити в огромни количества в 2 древни метеорита, паднали на Земята преди милиони години.

Учени от отделението по Земни Науки и Инженерство на Imperial College London публикуваха в журнала Meteoritics and Planetary Science изследванията си върху потенциалния източник на живота на Земята.

Двата метеорита са открити през 90-те в Антарктика, но тяхните аминокиселини имат значително по-тежки молекули от тези познати на Земята.

Д-р Мартинс и екипът й са открили огромни количества аминокиселини в метеорит


Аминокиселините са основата на протеините и ензимите, които пък са основата на биологичния живот. Учените са открили такива в два богати на въглерод метеорита с възраст почти колкото самата Слънчева Система.
Според екипа това е ясно доказателство, че ранната Слънчева система е била богата на основен биологичен материал и именно той е започнал живота на тази планета.

Главният учен по проекта д-р Зита Мартинс обяснява:
"Знаем, че преди около 3,8-4,5 милиарда години Земята е била подложена на силна бомбардировка от метеорити, които са носели всякакви молекули на планетата, а това е било точно преди да се появи живота. Все пак още не знаем със сигурност как е станало това. Нашата работа сочи, че животът може да се е зародил именно от амино киселини от метеорити и други биологични съединения."

Няма коментари: