неделя, март 23, 2008

Новостите по сайта

Може би сте забелязали, че Космическа Одисея вече има собствен домейн адрес: www.space-odyssey-bg.net, вместо поддомейн на blogspot.com. За момента обаче трябва задължително да се изписва www. пред адреса, за да се отвори.

Друга голяма промяна по сайта е, че замених оранжевото B на Blogger от url адреса с този малък Сатурн в пълната му прелест. Картинката се вижда пред адреса на сайта във всички браузъри, освен Internet Explorer по незнайни причини. Изборът е добър не само, защото Сатурн очевидно е една от най-красивите планети на китната ни Слънчева Система, но и защото много подхожда на името. Все пак в книгата, на която е кръстен блога, се разказва за пътешествие именно до Сатурн или по-точно неговата луна - Япет.

Трето: не може да сте пропуснали факта, че вече под всяка публикация седи бутонче "Добави". С него може да добавяте всяка една новина или статия, която смятате за интересна, в SVEJO.NET. Ако пък вече е добавена и на бутончето пише "Свежо", може да натиснете цифрата от ляво, за да гласувате за публикацията. Този един незначителен клик е важен, защото спомага за популяризирането на блога и достигането на астрономическите новини до по-широка аудитория. Така че не се плашете, бутончето не хапе.

Друга важна новост е наличието на абонаменти в RSS формат или по e-mail. Полето за това се намира в лентата от дясно. ВНИМАНИЕ! E-mail абонамента не ви регистрира и за RSS бюлетина и не ви прави subscribe-нат reader, а просто ще получавате всяка новина на mail адреса си. Т.е. двете опции са различни, но еднакво удобни и полезни. За абониране към RSS емисия, просто натиснете голямото оранжево лого на FeedBurner.

И последната скорошна добавка към сайта е Слайдшоу-то от дясно. Като натиснете която и да е от снимките, ще я видите в голяма резолюция и с доста подробно описание на български език. За момента има само няколко снимки, но все пак фийчъра е едва от днес и тепърва ще добавям още красиви картинки. За тяхната галерия също може да се абонирате чрез RSS - ТУК.

Знам, че новостите не са особено впечатляващи или фрапиращо големи, но все пак това са важни стъпки към израстването на блога в един по-сериозен проект: астрономически новинарски сайт.

Приятно браузване!
Мартин Сотиров

Няма коментари: